Verslag 1 - Monumentendag
Monumentendag: Molen de Valk – Jelle Glasbergen
Inleiding
Ik ging op 10 september naar monument: Molen de Valk. Ik verwachtte meer te weten te komen over het ontstaan van Molen de Valk en waar deze molen voor dient. achtergrondinformatie molen de valk: Ooit stonden er 19 windmolens op de wallen van Leiden; daarvan is alleen De Valk nog over. De huidige molen heeft twee voorgangers gehad. In 1611 werd op het Valkenburger bolwerk de standerdmolen "De Valck" gebouwd, die in 1667 plaats moest maken voor een houten stellingmolen.
In 1743 werd door het stadsbestuur toestemming gegeven om een nog hogere stellingmolen te bouwen, ditmaal van steen. Dit is de huidige 29 meter hoge molen "de Valk", waarvan de romp in slechts 3 maanden tijd werd neergezet. Er waren maar liefst 4 koppels maalstenen in de molen aanwezig, wat een flinke capaciteit opleverde. Door de afname van de Leidse bevolking en de opkomst van gemotoriseerde maalinrichtingen, kregen de molens het tegen het einde van de 19e eeuw steeds moeilijker. Veel molens zijn in die tijd afgebroken. De Valk bleef echter tot ver in de 20e eeuw meel produceren; zij het de laatste jaren niet meer met windkracht.
Middenstuk
Ik ging daarheen om 16:15 met Milan, Dion en Bob. We kwamen daar aan om half 5 en hebben eerst een paar foto’s gemaakt om te bewijzen dat we daar waren geweest. Toen wilden we eerst even naar binnen gaan om meer te weten te komen over hoe de molen was ontstaan en waar die voor werd gebruikt. Wij liepen naar de ingang en er stond met een briefje op de deur geschreven dat bezoekers tot half 5 binnen mochten, dus moesten we van buiten informatie opdoen. Molen de Valk is ontstaan in 1743, het is de derde molen die op die plek heeft gestaan. Het gaat bij dit monument om een molen zoals je kan lezen. De molen bestaat uit verschillende materialen, voorbeelden daarvan zijn: hout, glas, steen enz. De textuur van de molen was geruwd. Bij deze molen worden veel ronde vormen gebruikt, en het gebouw staat middenin de stad dichtbij de discotheek Incasa. Het interieur konden we niet bekijken, dus daar kan ik niet veel over vertellen. Het mooiste aan de molen is het uitzicht naar buiten, over een deel van de stad. Het minst boeiende van het gebouw vond ik dat het gebouw nog niet was afgewerkt. Ik had verwacht dat ik het gebouw van binnen kon bekijken, dat is niet gebeurd dus zijn me verwachtingen niet helemaal uitgekomen. Sinds 2 juni 1966 wordt de molen gebruikt als een gemeentelijk molenmuseum en sinds 2000 is Molen de Valk weer maalvaardig, ook is er een model van deze molen te zien is Madurodam. Toen ik nog niks van deze molen af wist, vond ik het altijd een mooi cultureel stukje in Leiden, waar ik af en toe wel eens langs reed. Nu ik te weten ben gekomen waar het voor dient, weet je ook dat het functies heeft gehad en nog steeds heeft.
Slot
Ik vind het jammer dat ik het niet van binnen kon bekijken, omdat ze net gesloten waren. Het was in ieder geval een leuk leerzaam uitstapje, wat niet vaak voor komt op een school! Ik hoop dat we deze uitstapjes vaker gaan doen, wat het is gezellig om samen met je klasgenoten een uitstapje te maken. Het is leuk om de uitdaging aan te gaan.